Erfaringer med båten - så langt...

23.10.23

Svarer båten til forventningene - både ja og nei. La oss begynne med å understreke at det noen ganger kan være at forventningene ikke er helt "kalibrert". Vi baserte våre forventinger på erfaringer med tidligere katamaran og mange år i enskgrogsbåt. Med begrensning i budsjettet blir ethvert valg en sum av kompromisser. Noen forhold står mot hverandre:
1.komfort
2.ytelse
3.pris
Skal man ha mye av både komfort og ytelse så går prisen til himmels. Skal man ha mye ytelse til budsjettpris går komforten på sjøen. Skal man ha mye komfort til budsjettpris går det utover ytelsen. En "perfekt" katamaran som både har ytelse og komfort er selvsagt å oppdrive, men blir gjerne på 50 fot+ og til en pris fra kr.15 - 17.millioner og oppover. Noen båter har stor ytelse (bra polardiagram) på papiret, men så snart du begynner å øke vekten (noe som ubønnhørlig skjer på langtur) går ytelsene rett vest. FP legger seg litt sånn i midten, dvs. at det er mye komfort og stort sett akseptable seilegenskaper selv med mye vekt. Båten er allikevel ingen "veddeløpshest" og befinner seg for det meste under 10 knop. Med såkalte minikjøler eller stubb keels og relativt små ror er også avdriften ved seiling fra rundt 90 grader og opp til maks kryss (ca. 52 grader sann vindvinkel) større enn kapteinen setter pris på. For å øke seilgleden og oppnå bedre VMG i flere forhold kunne enkelte ting vært optimalisert. Synd at ikke båten finnes i en "sports-utgave"! Planer for utbedring foreligger allerede, hvilket innebærer å øke kjøldybden med 22-23 cm., samt få et bedre og mer formstabilt forseil. Rorene kan også byttes til større, men krever mer "engineering" og er egentlig ikke ønskelig å endre på. Det påregnes en signifikant bedring i VMG og dermed mer seiling og mindre motorkjøring. Hva angår sjøegenskaper har vi testet det ganske grundig. Grunnleggende sett er katamaran bedre enn enskrogs med sjøen inn aktenfor tvers, men det er motsatt med sjøen inn forenom tvers. Bevegelsene i en katamaran er mindre, men hardere, dvs. mer resolutte og raske bevegelser. At man ikke krenger gjør selvfølgelig livet ombord langt enklere, i alle forhold. Oppsummert er ytelsen akseptabel, men ikke hovedgrunnen til å kjøpe en FP.

Komfort og ergonomi er svært bra. Båten bærer mye vekt, selv om man med fordel kan "slanke" båten om man skal ut i stor/grov sjø (lite vann i tankene etc.). Styre/seileposisjonen er en såkalt "semiraised helm", og er et godt kompromiss, ja kanskje den beste løsningen alle forhold tatt i betraktning. Cockpiten er båtens hjerte, og jeg tror alle med erfaring fra seilbåt kan enes om at nettopp cockpiten er båtens viktigste sted. Her er FP helt i førersetet i markedet.
Det er lite knirk underveis, selv om sjøene slamrer en del opp i brodekket. Dette blir man vant til, og er sjelden så påtrengende at det er ubehagelig. Brodekk-klaringen til sjøen er sånn midt på treet på denne modellen (ca. 60 cm.). Ideelt ville vært rundt 80 cm., men det hadde igjen gått på bekostning av plass i salong/cockpit, eller gitt en båt med altfor høyt fribord. Seilingen er svært "nøytal", altså uteblir for en stor del opplevelsen av vindkast osv. Dette tar kanskje ut noe av seilgleden, men gleder de som er ombord og vil ha det komfortabelt og avslapppende. Plassen er suveren, inne som ute, og skal man ha mer "liveability" enn dette på en enskgrogsbåt, må man minst opp i 60 fot, i den grad det i hele tatt er mulig... Enormt med stuerom fordrer streng disiplin for ikke å samle opp for mye ting og tang.

Teknisk/kvalitetsmessig har båten stort sett overrasket positivt. Det er en kompleks konstruksjon med mye tilleggsutstyr som f.eks. solceller, strømaggregat, watermaker osv. osv. Båten virker grunnleggende sett godt støpt og sammenskrudd, og alt installert utstyr ombord har virket, og virker stadig helt og fullt. Dette er en såkalt produksjonsbåt, dvs. at det er en effektiv industrialisert produksjon, hvor produksjonsprosesser noen ganger vektlegges mer enn hva som er optimalt for sluttresultatet. For enkelte katamaran-merker har dette gitt seg utslag i sviktende struktur (for svake og dårlig sammenstilte hovedskott), manglende resin-metning av infusjonsstøpt skrog, svake punkter rundt tverrbom  etc. FP utmerker seg med at tilsvarende problemer ikke er kjent. Vi kan heller ikke finne noe stress-slitasje, selv etter å ha seilt i nesten 16 knop gjennom temmelig hefig strømsjø (skuffer, skyvedører osv. åpnet seg pga. de ytre påvirkninger). Det er gjennomført grundig visuell inspeksjon. Innredningskvaliteten synes god, selv om man må ta hensyn til at det er tynne laminater som tåler mindre juling enn massivt-tre.

Oppsummert er det mye båt, faktisk 90 kvadrameter brutto. Den er enkel å håndtere, og seiles helt fint av bare èn person, selv om det er ønskelig med to om man benytter gennaker/spinnaker, samt når man legger til kai. Med valgt utstyr er man uavhengig av strøm og vann, og lever godt off grid, som det heter på nynorsk. Den er utmerket å ligge på svai med, og med en god jolle har man sin egen "øy". Vi liker designet, både eksteriør og interiør, og mener at her er FP i klasse med de mest "sexy" flerskrogsbåtene på markedet. Det er dog smak og behag... I en ideell verden kunne båten gjerne vært et par tonn lettere med dypere kjøler og større ror, men samtidig kunne den også gjerne vært billigere. Desverre står disse forholdene i direkte motstrid. 

Prosessen med å kjøpe, hente, utstyre og eie en Foutaine Pajot kan vi gjerne anbefale andre. Det eneste vi funderer på er hvorfor det ikke finnes mange flere, særlig i våre norlige farvann ? Båten trives godt i tropene, men også like godt her nordpå...




Nye Fountaine Pajot Astrea 42

06.06.21

Astrea #137 gikk ut av fabrikkdørene i uke 21, og ligger nå ved flytebrygge i Port Des Minimes. Der gjenstår en god del arbeider. Vi drar til LR 15.juni, og flytter ombord så snart alt er klart. Bilder og beskrivelse av utstyr m.v. (i grove trekk) legges til mens vi følger ettermonteringer og egne tiltak de første to-tre ukene av båtens levetid. 
Bildet er av vår båt som nå ligger og venter på logoer, utstyr og eierne !



Spesifikasjoner & utstyr

Lengde: 12,58 meter
Bredde: 7,20 meter
Dybde: 1,25 meter
Vekt: ca. 12,7 tonn
Mastehøyde over vann: 20,65 meter + antenner
Seilareal (forseil + storseil): 111 m2
Kapasitet ferskvann: 780 liter + egenproduksjon watermaker
Kapasitet diesel: 440 liter
Nyttelast CE-kategori A: drøyt 4,8 tonn
Motorisering: 2 x Volvo Penta D2-50 (100 hk samlet)

Full Garmin navigasjonspakke med 2 x plottere, multinstrument, autopilot, radar, AIS m.m.
VHF inne/ute
Smart Cruising (overvåking strøm inn/ut div. kilder)
Fusion/BOSE stereoanlegg med subwoofer
32" TV i salong
Plancha (grill/stekeplate) integrert i cockpit
Watermaker 12 volt (60 liter/time)
El. ferskvanns-spylte toalett
Strømaggregat Fischer Panda 5000i neo
Solcellepanel - 3 x 175 watt + 3 x Victron MPPT-kontroller
640Ah Victron Lead Carbon-batteri
Kjøleskuffer, fryseskap + kjøleskap i cockpit
Vaskemaskin Bosch 5 kg.
Cockpittelt og telt for styreposisjon
Jolle 3D Tender 340 cm. alu.RIB med styrekonsoll og 20hk Suzuki
Baugspryd med gennaker på rull